Musí to být pořád španělský cedr?

K vykládání humidorů se používají především tři druhy dřeva:
  • španělský cedr (ten je nejpopulárnější)
  • americký (nebo kanadský) červený cedr
  • honduraský mahagon

Španělský cedr (botanicky „Cedrela odorata“) skýtá následující výhody :

  • Ochrana před tabákovým červotočem – díky zvláště aromatickým kvalitám cedrového dřeva
  • Vysoká absorpční kapacita vlhkosti – zaručuje stabilní prostředí udržované uvnitř humidoru a chrání proti plísním
  • podporuje proces zrání doutníků
  • Pozitivní vliv na chuť doutníků

Španělský cedr nepochází ze Španělska, jak by se dalo předpokládat, ale obvykle je dovezen z Brazílie a dalších zemí Jižní a Střední Ameriky. V ojedinělých případech se mohou na povrchu dřeva tvořit kapičky pryskyřice (viz také humidor vylučuje pryskyřici ). Riziko tvorby pryskyřice může být podstatně sníženo předchozím opatrným sušení dřeva.

Americký červený cedr na rozdíl odšpanělského cedru vstřebá méně vlhkosti a vyznačuje se silnějším aroma. Někteří výrobci humidorů používají americký cedr, protože je méně nákladný a nehrozí ronění prsykyřice. Zejména při skladování doutníků delší dobu doutníky přijmou silnou dřevitou chuti, která je obecně není žádoucí.

Honduraské mahagon absorbuje vlhkost srovnatelně se španělským cedrem a zároveň má méně intenzivní aroma. S tím však souvisí menší odpudivost pro tabákové červotoče a požadovaná aromatizace doutníků také není tak dobrá, jakou poskytuje španělský cedr.

Vnitřní strana dřeva by měla být nedotčená.

Pro dlouhodobé skladování doutníků by měly být upřednostňovány ty, humidory, které jsou vykládány španělským cedrem.

Všechny adorini humidory jsou vyráběny výhradně s vykládáním španělským cedrem.

pokračovat na Dýha, nebo masiv

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 4.1/5 (26)
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter

*